Pogledaj bagru, anđele…

Danas, 10. maja 2013. godine, u simboličnih 12:44 časova, održan je slabo posećeni, no svakako glasni i agresivni skup u centru Beograda, a u organizaciji opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Već sam taj podatak je zanimljiv, ako ne i bizaran. Skup kosovskih Srba, pod nazivom “Ostajemo u Srbiji”, održan je dakle, ne na Kosovu, nego u Beogradu… interesantno.

Međutim, pokazalo se da je to najmanje sporan ili čudan trenutak današnjeg okupljanja, prema procenama novinara i posmatrača, oko 3’000 onih koji su nezadovoljni potpisanim sporazumom predstavnika vlasti Srbije i Kosova.

"Hoću Moskvu a ne Brisel"... ali evri su OK...

“Hoću Moskvu a ne Brisel”… ali evri su OK…

Naime, dominantni deo ikonografije celog ovog skupa je bilo masovno pojavljivanje i aktivno učešće sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), među kojima i Rista Radovića, poznatog i pod pseudonimom “mitropolit Amfilohije” i Zorana Jevtića, poznatog i kao “umirovljeni vladika Atanasije”.

Men in black

Men in black

Uz već uobičajeno prostačko podvikivanje malobrojne rulje, sve u istom tonu i bez mnogo mašte, izdvojile su se poruke koje su uputila ova dva visoka funkcionera, neko bi ispravno rekao i pukovnika SPC.

Prvo je Risto Radović održao moleban za Kosovo i Metohiju, a potom i bizarnu liturgiju za upokojenje Vlade i Skupštine Republike Srbije, uz molitvu da im se oprosti svaki greh.

Liturgije za upokojenje se služe samo za preminule ljude, tako da je ovim činom, Risto Radović, udarna pesnica SPC poznata po šovinističkim i nacionalističkim istupima i širenju verske, rasne i polne mržnje, direktno pozvao na rušenje ustavnog poretka Republike Srbije, čiji čak i nije građanin. Uzgred budi rečeno, držao je liturgiju na teritoriji beogradskog mitropolita, odnosno patrijarha SPC, Miroslava Gavrilovića, što znači da je u svom delanju imao njegovu direktnu podršku, te je i pomenuti Gavrilović, delu javnosti poznat i pod nadimkom “patrijarh Irinej” saučesnik u ovim nezakonitim radnjama, bez obzira na njegovo nemušto ograđivanje. Radović i Jevtić nisu govorili u farmerkama i majcama, nego u mantijama, kao predstavnici SPC… sorry matori…

Šta me gledaš, nemoj sad da ti održim liturgiju!

Šta me gledaš, nemoj sad da ti održim liturgiju!

Kao da to nije dosta, njegov kolega po moralnoj nakaznosti i jedan od ideologa klerofašističkih i kleronacističkih organizacija u Srbiji, poznati tribinaš sa Pravnog fakulteta, Zoran Jevtić, pozvao je na ubistvo predsednika Vlade Republike Srbije, Ivice Dačića, rečima da je i Zoran Đinđić govorio da ga ne zanima nebeska Srbija, te da se zna kako je on prošao. Jevtić je često prekidan, što gubljenjem daha kao posledicom očigledno monaški i podvižnički naraslog trbuha, što povicima dela svetine da im se vrati Artemije, nekadašnji vladika SPC, poznat po beskrupuloznoj pljački sredstava namenjenih za ugrožene na Kosovu, otpušten iz SPC, ali nikada zakonski procesuiran.

To je hormonski poremećaj... pijem "Vendoxin", ali slabo pomaže...

To je hormonski poremećaj… pijem “Vendoxin”, ali slabo pomaže…

Prema Krivičnom zakonu Republike Srbije, ova dva sveštenika i jeftina politikanta, kockara tuđim životima i predstavnika svega trulog u SPC, izvršili su direktan napad na ustavno uređenje naše države. Da ne bude zabune, evo i tih članova Krivičnog zakona Republike Srbije, u kojima se više nego jasno može prepoznati današnje delovanje ovog dvojca bez moralnog kormilara, ali sa izgleda overenim vizama za nebesku Srbiju, za koju ispod ruke, preprodaju aranžmane:

Nаpаd nа ustаvno uređenje

Člаn 308

Ko silom ili pretnjom upotrebe sile pokušа dа promeni ustаvno uređenje Srbije ili dа svrgne nаjviše držаvne orgаne, kаzniće se zаtvorom od tri do petnаest godinа

Pozivаnje nа nаsilnu promenu ustаvnog uređenjа

Člаn 309

(1) Ko u nаmeri ugrožаvаnjа ustаvnog uređenjа ili bezbednosti Srbije pozivа ili podstiče dа se silom promeni njeno ustаvno uređenje, svrgnu nаjviši držаvni orgаni ili predstаvnici tih orgаnа, kаzniće se zаtvorom od šest meseci do pet godinа.

(2) Ko delo iz stаvа 1. ovog člаnа učini uz pomoć iz inostrаnstvа, kаzniće se zаtvorom od jedne do osаm godinа.

(3) Ko u nаmeri rаsturаnjа izrаđuje ili umnožаvа mаterijаl koji je po svom sаdržаju tаkаv dа pozivа ili podstiče nа vršenje delа iz stаvа 1. ovog člаnа ili ko upućuje ili prebаcuje nа teritoriju Srbije tаkаv mаterijаl ili drži veću količinu tog mаterijаlа u nаmeri dа gа on ili neko drugi rаsturа, kаzniće se zаtvorom od tri mesecа do tri godine.

Uz ovo flagrantno kršenje referentnog zakona, pomenuti dvojac je dao i niz besmislenih i za stvarnost bezopasnih izjava, koje su na nivou osoba ograničenih kognitivnih sposobnosti, što je inače česta, gotovo redovna pojava kod saopštenja i izjava koje u javnost šalje SPC.

Jevtić je tako naveo da današnja vlast u Srbiji ne veruje u boga, nego u pogubnu mitologiju Evropske Unije, te da nema zemaljske Srbije bez nebeske.

Kada u istoj misaonoj celini, jednu realnu političko-ekonomsku zajednicu, kakva je Evropska Unija, nazovete mitologijom, dok istovremeno jedinu postojeću, zemaljsku Srbiju uslovljavate mitomanskom, epskom, apstraktnom i potpuno stupidnom “nebeskom Srbijom”, pokazujete potpunu intelektualnu inferiornost i tok misli koji zavređuje samo puko žaljenje. Međutim, onda kada tom mitomanijom pozivate na ratove, sukobe, nasilje i potpuno bezumlje, kao što čelnici SPC rade već više od 20 godina, vreme je da i državni organi reaguju.

Razumem da je SPC potpuno izgubila kompas, nakon otkrivanja jedne za drugom afera, seksualnih perverzija, finansijskih mutljavina i doušničkog rada, ali bar država mora da ostane čvrsta i jasna u odbrani same sebe, i svih nas njenih građana, od raspomamljene i razularene mračne konjice u mantijama.

Pomenute vladike SPC same su, sopstvenim izgovorenim rečima ispisale sebi optužnicu, a na državnim organima je samo to da optužnicu formulišu pravno valjano i proslede je nadležnom tužilaštvu i samim podstrekačima.

Kako je jedan od podstrekača na rušenje ustavnog poretka državljanin Crne Gore, osnovni korak bi bio deportacija na teritoriju njegove matične države, sve do poziva na suđenje. Za Jevtića bi obavezni pritvor mogao da se pokaže i kao zdravstveno blagotvoran, s obzirom da njegova pojava jasno ukazuje na redovnu neumerenost u jelu i piću, što je jedan od opasnijih smrtnih greha, od kog ga pritvorska kuhinja možda može spasiti, dok mu osama može pružiti priliku za tihovanje i razmišljanje o sopstvenom moralnom padu.

Stranac u mračnoj, mračnoj noći

Stranac u mračnoj, mračnoj noći

Napokon, sam Radović je u slučaju svog kolege po nepočinstvu i “brata po Hrsitu” Ljubomira Kačavende, rekao da bolest može biti moralna kao i telesna, te bi stoga i Jevtić mogao o istom trošku da leči obe svoje objedinjene boljke.

Ah da, na skupu je bilo i mnoštvo biranih gostiju, sam krem nacionalističke i šovinističke elite, koja već decenijama parazitira na nesreći balkanskih naroda. Tako su svoje zasluženo mesto imali i Vojislav Koštunica, Velibor Džomić, Bora Đorđević, Matija Bećković, Vladeta Janković, Slobodan Samardžić, Milorad Vučelić, Đorđe Vukadinović i niz drugih saučesnika u ovom pokušaju prevrata.

Slobodan Samardžić je pozadi, u senci moralnih gromada i fanova "Riblje čorbe"

Slobodan Samardžić je pozadi, u senci moralnih gromada i fanova “Riblje čorbe”

Nekadašnji kultni muzičar, a već jako dugo samo klovnovski dekor klerofašističkih i kleronacističkih skupova, Bora Đorđević, zabavljao je okupljenu rulju mizernim pokušajima sklapanja stihova u stilu rime 2+2.

Čak i dete koje je tek krenulo u prvi razred osnovne škole, bilo bi maštovitije od ovog, danas šator-zabavljača, čiji je najveći dnevni intelektualni domet bio:

“Ruska baza zvana Gozcila, mnogo veća od Bondstila. Negde kod Raške, nek se useru ko vaške”, kao i “Ko izdaju potpiše nek s njom dupe obriše”.

Osim što se ovakvim bednim stihoklepanjem verovatno kvalifikovao za narednu “Farmu” ili “Velikog brata”, Đorđević je uspeo i da razgali svetinu, za koju su pomenuti stihovi verovatno čist “Gorski vijenac”, te će ih pamtiti dugo, zajedno sa hitovima Mileta Kitića, Baje malog knindže i Vesne Vukelić Vendi.

Za dodatnih 50€ opljunuću Vašeg neprijatelja po želji

Za dodatnih 50€ opljunuću Vašeg neprijatelja po želji

Nakon danas prikazanog, ostavlja dodatno gorak ukus nedavna inicijativa Rista Radovića, među brojnim običnim građanima znanog i kao Risto Sotona, da se Petar II Petrović Njegoš proglasi za svetitelja SPC. Ne samo da je ta inicijativa samo dnevno-politička, već bi ga taj isti Njegoš, baštinik umnosti, ljudskosti i u tadašnjoj Crnoj Gori uobičajenih čovečanskih vrlina, ili posekao, upravo kao ono hrišćansko drvo koje dobrog ploda ne rađa, ili bi ga, imajući obzira prema uznapredovalim godinama i smanjenom intelektualnom kapacitetu, poslao u kakav manastir da u samoći kelije razmišlja o svom promašenom životu, nataloženoj, skorenoj mržnji i svemu nehriščanskom, neljudskom i nemoralnom što je oko sebe širio kao decenijski “Iznogud” Sinoda SPC, opsednut fanatičnom željom da postane “kalif umesto kalifa” i kao jedan od najglasnijih jastrebova ratno-huškačke i štetočinske politike SPC.

Ako već ne ume da se seti besmrtnih Njegoševih reči o tragovima koji smrde nečoveštvom, neka ga bar državni organi podsete da i pre “nebeske Srbije” postoje zemaljski zakoni.

Dok ne bude kasno…

Da sam živ, umro bih od stida

Da sam živ, umro bih od stida

Advertisements

About markoek

Otac, suprug, inženjer, istraživač... možda donekle naučnik a odnekle sanjar, često bez jasne podele na ta dva... radoznao i slobodouman, pokatkad ciničan, po meri čoveka sujetan... Srbin i Beograđanin po mestu rođenja, kosmopolita po ubeđenju, anacionalan po opredeljenju... humanista, sekularista, antiteista... čovek
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

47 Responses to Pogledaj bagru, anđele…

 1. Aleksandar says:

  Svaka cast za tekst ! Citam Vase tekstove vec neko vrijeme i stvarno mi se dopadaju,a prije svega ova kritika na Rista Radovica,poznatijeg ovdje u Crnoj Gori kao Risto Sotona,koji bi u nekom srecnijem i pravednijem svijetu bio u zatvoru i dao primjer kakav svestenik ne treba biti.

 2. sinisa nikolic says:

  Sjajne slobodoumne misli ukorenjene u stvarnosti i istini! Čestitam i na hrabrosti da se sve ovo izgovori i napiše; konačno evo jednog čovek ‘iz jednog komada’ koji ima šta da kaže!

 3. Mrki says:

  Obličje čoveka imaš….sa govornom manom, jer MOZGA očigledno NEMAŠ !! Tako da ni pamćenja NEMAŠ……ali zato pune džepove para verovatno imaš…..kao svaki dežurni portparol svih onih koji uz pomoć tebi sličnih demonizuju korene srpskog nacionalnog bića.
  Tebi ni moleban ni liturgija nemogu pomoći…..isuviše si pokvaren iznutra. A Ovi što te “navodno” podržavaju…..pod pretpostavkom da su “stvarni” su još smešniji…da ne kažem gluplji.

  • markoek says:

   Sve si ti prijatelju pomešao… glupo je da o mozgu govori neko ko veruje u bajke iz Bronzanog doba. Moji džepovi su kako-kada puni, ali su zato popovski toliko puni da im ni manjak od milion evra (koje im je opet njihov čovek drpio) ne smeta. Demonizaciju Srba uspešno sprovodi upravo crkva, već jako dugo, nacističkom ideologijom krvi i tla, koja je nanela silnu bol i štetu našim susedima, ali najviše nama samima. Nema većeg demona od zlikovca koji blagosilja “Škorpione”, onog koji pokrade pomoć za ugrožene na Kosovu ili onog koji živim ljudima drži liturgiju za mrtve.

   Mada si za jedno u pravu, ne mogu mi pomoći ni liturgija ni moleban… zato što inače ne služe ničemu. Bajalice i abrakadabra su nešto što fascinira malu decu i one koji ne žele da prihvate stvarnost. Za nas ostale, stvaran život je jedino što vredi.

   O pokvarenosti se posavetuj malo sa Kačavendom, Artemijem, Amfilohijem, Atanasijem, Filaretom i Pahomijem, pa se vrati.

   Svako dobro.

 4. izrode bagra su ti otac i majka, titove podguzne muve, koji su od tebe napravili ustaskog monstruma

 5. Bojan says:

  Odlican tekst! Bravo!! Jedino mi je zao sto ga ova nepismena bagra i onako ne shvata, podjednako kao i strahotu svih ovih dnevnih zbivanja i afera povezanih sa njihovom sektom SPC.

  • markoek says:

   Shvatiće, evolucija misli ne mora da prati baš u korak i evoluciju tela, ali je neminovna… da je danas popis, vernika bi bilo još bar za 300’000 manje. SPC je svakako najbolji generator ateista u nas 🙂

 6. mira says:

  Bravo Čoveče!! Odličan tekst.

 7. Mrki says:

  Ja tebe srećom nemogu nazvati PRIJATELJEM…jer se u mnogo čemu razlikujemo ali eto da ti odgovorim …malo opširnije na temu koju si otvorio….i nadovezujem se na delove teksta koji si objavio.

  “……Demonizaciju Srba uspešno sprovodi upravo crkva, već jako dugo, nacističkom ideologijom krvi i tla, koja je nanela silnu bol i štetu našim susedima, ali najviše nama samima…..”

  Podrazumeva se iz tvog komentara da se radi o SPC….pa bih te podsetio…da se malo posavetuješ…sa potomcima (ukoliko ih uopšte ima) svih onih koji su bili smešteni u “Hotelima” JASENOVCA…..i ostalih “turističkih” mesta kod naših “suseda” kako su bili s velikom radošću ljubaznih domaćina “Ugošćeni”…
  Svakako da je i tamo i tada…kao i mnogo puta pre (nažalost i posle)…SPC sa “nacističkom ideologijom nanosila silnu bol…i ostalo..!!?? Ali to su svakao “BAJKE iz bronzanog doba”..u koje eto još poneko “veruje”.

  • markoek says:

   Dok su sutaše klale u Jasenovcu, četnici i Ljotićevci klali Srbe po Srbiji… gde ćeš veće ironije… a onda, zajedno sa tim Ustašama, ali i Nemcima i Italijanima napadali partizane… ako te zaboli mozak dok o tome razmišljaš, popi aspirin slobodno… pa razmisli o srpskom SS korpusu koji blagoslove patrijarh Dožić i antisemita Velimirović… boli još jače, zar ne?

   • Thor says:

    Uspori malo, patrijarh je bio u logoru, a SS je težio internacionalzmu, bilo je verovao ili ne i ruskih pripadnika iste vojne formacije. Znači to sa Srbima ništa čudno u okupiranoj Evropi ako se zna da je postojao i “Britanischer Freicorp”. Srpska crkva u pojedinim istupima možda i gubi kompas ali daleko od toga Marko da je ona ta koja gura ovaj narod u propast, Inače članak ti je za diskusiju u nekim segmentima stavrno na mestu (npr Borislav Đorđević – Čorba) kome ovako nešto stvarno ne treba, ali nazivati vladiku sotonom, to priznaćeš ipak nije pre svega učtivo. Toliko od mene.

   • markoek says:

    Pa šta ako je bio u logoru? Bio je 3 meseca, izašao na kapiju u pratnji, dok su drugi logoraši izlazili kroz dimnjak… i kakve veze ima što je bilo nacista i među drugim narodima, to je opravdanje za neke Srbe i za Dožića i Velimirović? Kako da ne…

    SPC direktno gura narod u propast svojim politikantstvom, koje je u poslednjih 25 godina nanelo mnogo direktne štete, pre svega samim Srbima.

    Učtivost, tj. poštovanje se ne zaslužuje. Radovića je narod prozvao Sotonom, zato što je to i zaslužio.

   • Mrki says:

    Vidim da si dobro informisan….kad su srpski patrijarsi u pitanju…ko je koga blagosiljao…i ostalo…bilo bi zanimljivo da si spomenuo i neke druge antisemite….i SS divizije!!??…Verovatno su to sasvim “zanemarljive” kategorije u odnosu na svetsku pošast koju učini SPC.
    Ko što reče neko….u “svakom žitu ima kukolja”… kukolj i ostali korov koji radjaš…i u kome živiš, je učinio da si popio previše pepsticida.
    Meni aspirin ne treba…jer mi je mozak u besprekornom stanju…za razliku…od tvog koji je poprilično zatrovan.

   • markoek says:

    A da, ako je i kod drugih bilo nacista, onda nije važno što je bilo i kod Srba, to je ta poremećena logika?

    Ne znam šta su ti ti “pepsticidi”, ali i to govori o stanju tvog “besprekornog” mozga…

 8. Mrki says:

  A da ti I tvoji “Istomišljenici”, ne pomislite kako “Advokatišem”…za SPC…reći ću I ovo:
  Što se tiče POPOVA…i njihovih “Mantija”….i bogatstva, kojim su okruženi….ne bih polemisao….jer moje mišljenje je da ne samo ovi koje si ti pobrojao…već ogromna gomila drugih ne zaslužuje….da boga i pomene…a kamoli da “administratira” u njegovo ime…..Šta reći o pojedinim “ograncima” drugih konfesija…i radikalizmu….koji propagiraju..Razlika je samo u tome ko sluša….i koliko mozga u glavi ima.

  • markoek says:

   Pa zašto ne polemišeš o popovima, ko ti brani? Ako si vernik, to je tvoja obaveza, neće meni decu da ispoveda Pahomije, nego tebi.

   • Mrki says:

    Vernik jesam u meri, koju rodjenjem stičemo…a ne “naučenim”, pogotovo ne administracijom koja veru “PROPISUJE” !!
    Polemika sa popovima…ne vodi ničemu….kao i ova s tobom….ali eto nešto mi se ne da da ostane bez odgovora.
    Ispovedaonicu ostavljam tebi…meni ni mojoj deci nije potrebna….jer se nemam čega postideti.

   • markoek says:

    Nema pričešća bez ispovesti, pa ti sad vidi da l’ ti treba ili ne treba…

    Vera se ne stiče rođenjem, vera je indoktrinacija koja dolazi kasnije. Da si po rođenju dat na usvajanje u Teheran, sad bi klanjao pet puta dnevno i branio islam.

 9. Mrki says:

  “….Ah da, na skupu je bilo i mnoštvo biranih gostiju, sam krem nacionalističke i šovinističke elite, koja već decenijama parazitira na nesreći balkanskih naroda. ………Nekadašnji kultni muzičar, a već jako dugo samo klovnovski dekor klerofašističkih i kleronacističkih skupova, Bora Đorđević, zabavljao je okupljenu rulju mizernim pokušajima sklapanja stihova u stilu rime 2+2…….”

  Ti si ….ili dobro PLAĆEN…ili vešto izmanipulisan…da tako ostrašćeno govoriš ružno o ljudima (mislim na Boru….Matiju…verovatno si “ispustio da spomeneš Kusturicu…I još ponekog)…koji su svojim pozitivnim i nadasve ljudskim delima ostavili traga….za duža vremena u svesti i podsvesti….srpskog naroda. Pominješ Njegoša…samo u jednom kontekstu….kao da je i on na liniji koju ti propagiraš….da nije jadno i žalosno… bilo bi smešno!!
  Za tebe i mene…već nakon III. kolena niko neće ni znati da smo postojali što ne menja na stvari …. Po tebi trebali bi se STIDETI….porekla i nacionalne pripadnosti…zbog nekoliko izroda koji su počinili strašne zločine. Kao da biti čovek…to ne podrazumeva….već ćeš nam ti “otvoriti oči” !!??

  • markoek says:

   Za tebe je očigledno da ni ovo prvo koleno nema pojma ko si… možda je tako i bolje.

   Da si čitao Njegoša, shvatio bi da je bio rob mantije koju je nosio, a kada kažeš da su Bora, Bečković i Kusturica uradili “nadasve ljudska” dela, ne mogu više da se složim… njihova dela su sasvim ljudska, zemaljska, šta više prizemna… nema u tome ničeg uzvišenog, najobičnije štetočine i paraziti.

   • Mrki says:

    Da si ti jadniče Njegoša….makar za milimetar….RAZUMEO!!?? ne bi do ove polemike ni došlo…..
    Ovi savremenici…koje s gnušanjem pominješ….govore o tebi…..i obrazovanju koje si stekao.
    Opisao si se vrlo direktno…..pa ne bi tu imao šta da dodam… drugi neka procene

    Otac, suprug, inženjer, istraživač… možda donekle naučnik a odnekle sanjar, često bez jasne podele na ta dva… radoznao i slobodouman, pokatkad ciničan, po meri čoveka sujetan… Srbin i Beograđanin po mestu rođenja, kosmopolita po ubeđenju, anacionalan po opredeljenju… humanista, sekularista, antiteista… čovek

   • markoek says:

    Koja polemika? O.o

    Pa nema polemike sa tobom koji samo lupetaš i pozivaš se na apstrakcije

   • markoek says:

    Stavi još par puta tri tačke, možda ti pomogne 😀

 10. Mrki says:

  Bajalice i abrakadabra su nešto što fascinira malu decu i one koji ne žele da prihvate stvarnost. Za nas ostale, stvaran život je jedino što vredi.
  Stvaran život VREDI jedino za VAS iz kruga “dvojke”…i one koji u sprezi…sa takvim kao ti što si…PRODANIM DUŠAMA, …POLITIČARIMA, pojedinim POPOVIMA, ANALITIČARIMA, TV i urednicima ostalih medija, KRIMINALCIMA – BIZNISMENIMA….ima još gomila takvih…. nema mesta za nabrajanje..
  Mi ostali “skrajnuti” , životarimo…. prinudjeni da uz “bajalice i abrakadabra”…. PREHRANJUJEMO DECU…Stvaran život “BLAGOSTANJE” i PRELEPA BUDUĆNOST “demokratski izabrana vlast nam u poslednjih 25 god. uporno servira.
  Bože moj…ukoliko se neko protiv takve “raspodele”.. pobuni…e tad na scenu stupaju ZAKONI…i ostala čuda koja si pobrojao !!??
  Zaista vrlo HRABAR TEKST…..i još hrabrija podrška od “istomišljenika”….da nije tako “STVARNO”, jadno i žalosno….usudio bih se da kažem ekstremno BEZOBRAZNO!!

  • markoek says:

   Pa naravno da životariš kada si klasična kukavica kojoj je uvek neko drugi kriv, umesto da se uhvati u koštac sa problemima. Kada još od te svoje bede, od koje jedva životariš treba da plaćaš i popove koji parazitiraju na budžetu koji i ti puniš, obrati se njima, a ne meni. Mada si ih dobro opisao, ti paraziti su sve sam krimos i vajni “biznismen”… ali to je na vama vernicima da malo prodrmusate.

   • Mrki says:

    Kako životarim i da li sam kukavica….je relativna stvar….….Meni niko nije i nemože biti kriv….jer živim u skladu s ljubavlju koju dajem i koju primam….Mržnja i ostrašćenost kojom si ti zadojen…je bolest koja nema leka
    Vidim veoma si HRABAR….hvataš se u koštac s “mantijama, svakako da su popovi….amfilohije i ostali…”Jedini odgovorni” za očaj u kome narod živi.
    Ja od svoje bede punim budžet ..(mada nevoljno)…dok si ti verovatno kao i mnoge “DOMAĆE LOPURDARE”…od toga izuzet. Samo se pitam…koji deo ZAKONA to reguliše !!?? obzirom da si stručnjak I za tu materiju….bilo bi zanimljivo da citiraš čl. zakona koji vas OSLOBADJAJU od plaćanja poreza…I ostalih harača koja ova SREDJENA DRŽAVA..ubire prihode.

   • markoek says:

    LOL, pa tebi baš nije dobro… ko je rekao da sam ja oslobođen poreza? 🙂

    Da sam oslobođen poreza, kao tvoja crkva, ne bih imao razloga da se žalim. I treba da žališ što od svoje bede puniš džepove popovima.

 11. IGOR says:

  Da se mi razumemo sledeće stvari su činjenice:
  1. Gore pomenuti članovi Ustava se pre odnose na našu Vladu i većinu NGO

  2. Ja, kao ateista, smatram da je hvale vredan postupak ova dba arhijereja Crkve Hristove

  3. Da je Petar II Petrović Njegoš živ i on bi održao sličan ako ne i jači govor. Ko ne veruje neka pročita Gorski Vijenac :

  ” Mlado žito, navijaj klasove,
  predje roka došla ti je žnjetva.
  Divne žertve vidim na gomile
  pred oltarom crkve i plemena; 655
  čujem lelek dje gore prolama.
  Treba služit česti i imenu.
  Neka bude borba neprestana,
  neka bude što biti ne može –
  nek ad proždre, pokosi satana! 660
  Na groblju će iznići cvijeće
  za daleko neko pokoljenje.”

  ili

  ” Trijebimo gubu iz torine!
  Nek propoje pjesna od užasa,
  oltar prâvi na kamen krvavi! “

  • markoek says:

   1. Ustav se odnosi na sve građane Republike Srbije
   2. To što se ti izjašnjavaš kao ateista, ne znači da to i jesi, ili da nisi istovremeno i budala.
   3. Da, SPC treba da istrebi svu gubu iz svojih redova, lepo rečeno

 12. vesna says:

  Dragi Srbi, takozvani rodoljubi, kucnuo je čas da skupite prnje i odete na Kosovo da podelite sudbinu sa srpskim narodom koji tamo živi i tako povećate brojnost Srba na Kosovu. Prodajte svoje nekretnine, pokupite dečicu i ženice i naselite se u našoj južnoj pokrajini dok ne bude kasno!
  Sigurna sam da jedva čekate taj dan!

 13. maski blistok says:

  da bi spc istrebila svu gubu iz sebe mora da se samounisti

 14. Mrki says:

  Nisi ti…. “po meri čoveka sujetan” i “pokatkad ciničan”….to si sve ekstremno i tu ti niko ne može pomoći…Tri tačke pismenima nešto govori! 
  Naravno da se vera ne stiče rodjenjem već vaspitanjem i okolnostima pod kojima se “PROPISUJE”, da si pažljivije pročitao, shvatio bi šta sam rekao…Na svet radjanjem dolazimo nevini i bezgrešni, u ljudskom obliku, sa elementarnom božanskom duhovnošću…po kojoj se uglavnom i razlikujemo (barem po dosadašnjem saznanju) od drugih oblika života.
  …“Kad se rodimo, tad zaplačemo što smo na veliku pozornicu budala (kamo sreće da su samo budale)….stupili”…reče Šekspir.
  Institucije “pričešća”, “ispovedanja”, “praštanja grehova”, ostavljam tebi kao zakletom ateisti.da o tome raspravljaš…
  I još nešto o “Čišćenju sopstvenog dvorišta”….Niko normalan (duhovan ili pobožan čovek), neće opravdati ili relativizovati, bilo koji i bilo kakav zločin! Ali činjenica je da “Naše dvorište” nemamo kad počistiti, jer nam “susedi” svoje djubre non-stop ubacuju…toliko toga se tamo nakupilo.
  Eto još malo pa će nam isporučiti i “Evropsko djubre”, jer bože moj…Srbi su ustvari jedan “naopak narod”, REMETILAČKI FAKTOR, izrodi…oličenje zla, sotone i ko zna šta još. Kad se bude obeležio početak I. sv. rata, koji su opet “divlji Srbi” naravno isprovocirali….. moramo i trebamo “prihvatiti kao “istinu”, i izvinemo se za sve žrtve nastale povodom toga…. i za Hirošimu i Nagasaki smo mi takodje krivi…I istrebljenje kitova, i belih medveda treba takodje, nabaciti u Srpsko dvorište….Zemljotresi…”Katrin”..i ostale zajebancije…takodje izazivaju Srbi…

  Pozz. te i želim ti mirne snove….nemaš se ti čega plašiti….HRABAR ČOVEK.

  • markoek says:

   Kakva “božanska duhovnost”? O.o

   Saberi se čoveče…

   Kakvo “saznanje” o tome? O.o

   Prizovi se čoveče…

   Au, siroti Srbi pravoslavni, nikako da stignu da istrebe kukolj iz svog žita, kad im stalno neko nešto podmeće… paz’ da ne zaplačem…

   Ako smatraš da si kriv za sve to što si nabrojao, bolje se odmah ubij. A ja se ničega i ne plašim “Mrki”, k’o što vidiš, za razliku od tebe i drugih anonimnih branitelja svetosavlja i štetočinstva SPC, ja sam potpisan imenom i prezimenom. Kako ćeš takav anoniman pred Lazara? Kako ćeš pred Miloša? 😉

   • Mrki says:

    Hhaaha…pa tako treba. Upravo si rekao KO SI i šta si !! I pored nicka iza kojeg se kriješ!
    “…..Au, siroti Srbi pravoslavni, nikako da stignu da istrebe kukolj iz svog žita, kad im stalno neko nešto podmeće… paz’ da ne zaplačem…”, “……A ja se ničega i ne plašim “Mrki”, k’o što vidiš, za razliku od tebe i drugih anonimnih branitelja svetosavlja i štetočinstva SPC, ja sam potpisan imenom i prezimenom.
    Ovo citiram samo za tvoje “obožavatelje”…koliko da se razjasni otkud tolika mržnja i bes kojim zasipaš stranice
    “markoek” – Baš si potpisan imenom i prezimenom….HAHAHA!! Samo mene tvoje ime i prezime ne zanima, jer je bedna i minorna ličnost koja se identifikuje s njim.
    Ja smem ovako anoninam pred boga u kojeg ti ne veruješ jer znam da nikom zlo nisam pomislio a kamoli učinio…dok tvoj jezik dovoljno govori o delima koje činiš i šta bi sve bio u stanju da uradiš.

   • markoek says:

    Da, a onda odeš na profil (samo dva klika odavde) i vidiš ime i prezime… verujem da je to za tebe nemoguća intelektualna misija, ali kad se već smeješ, stani pred ogledalo 😀

    I da, tako “anoninam” možeš gde god hoćeš… mada ćeš i ti na kraju međ’ crve, tako ti je to 😀

    LOL, pa dokle ćeš da se blamiraš i sve vernike predstavljaš kao ometene u razvoju? 🙂

 15. za Markoek-a
  “….stvarni zivot a ne abrakadabra”…crkva i njena hijerarhija me ne zanimaju, medjutim vaše vidjenje je po mnogo čemu plitko da pliće ne može biti. Prvo odkud vi da branite ove što su na vlasti. Moguće da je to otud što su ovi konačno krenuli da uđu u Evropu pa makar gazili i nešto što ne bi smeli,(bolje pogledajte posledice po našu proizvodnju hrane i poljoprivredu uopšte) ali imaju vašu podršku, jer bi i vi da gazite samo da vam konačno bude bolji život u Evropi. . A jel vi mislite da će vam biti bolji život u Evropi? Stvarno? Čekajte, pa malo pre ste rekli da verujete samo u stvarni život?Drugo, i rentgensko zraćenje je bilo jednom davno abrakadabra , ali se ispostavilo da je ono STVARNI ŽIVOT, za one koji su želeli da svojom glavom mućnu i da svojim očima zaista nešto i VIDE. Pod tri, vaš tekst je toliko uvredljiv i prostački , da se sad pitam a što ste vi bolji od ovih koje ste ispljuvali.Tipičan sindrom arogancije, koja je pokazatelj ograničenosti. I četvrto, , vaše tzv.”analize” ljudi, dogadjaja, su smešne, providne i patetične.I tendenciozne. Pod pet, kud ne ispljuvaste Boru Čorbu kad je našao “devojčicu” 40 godina mladju od sebe, dakle, “miriše” pomalo na pedofiliju….?

  • markoek says:

   Draga gospođo, ne branim “ove na vlasti”, nego ustavni princip da se ne sme rušiti zakonski poredak. Ko god da je na vlasti, a legalno je izabran, niko drugi ne sme da krši Ustav i poziva na nasilno rušenje te vlasti, ili da drži sramotne liturgije za upokojenje živih ljudi. Vidim, to Vam ne smeta, što Vas čini podjednako nemoralnom pojavom kakvi su i Amfilohije i Atanasije. Potom, u Evropi je život svakako bolji, otputujte dalje od rodnog sela, pa ćete se i sami u to uveriti.

   Od otkrića rentgenskog zračenja do danas, jedva da je prošao vek, a vaša crkva već hiljadama godina nema nikakav dokazza budalaštine kojima truje ljude. Rentgensko zračenje nikada nije bilo abrakadabra, ono je naučno dokazano. Ironično, ali ste bar za jednu stvar u pravu – ko god hoće da mućne glavom i koristi oči, videće lepotu naučnih dokaza, i odbaciće idiotske apstrakcije koje crkva plasira kao velike “istine”. Da li ste pomislili da bi bogu bilo dovoljno da se samo jednom pojavi, pa bi ateizami antiteizam sami nestali… ono, da ga ima, samo taj jedan prost čin bi bio dovoljan.

   Pod tri, prostačko je i uvredljivo ponašanje onih koji sisaju budžet države u koji ne ulažu ništa, i još bi da tuđom krvlju vode svoje ratove.

   Pod četiri, a što ste se Vi tako silno uznemirili, ako sve to nije istina?

   Pod pet, šta me se tiče što ima mlađu ženu, koja je punoletna? Ako Vas iz ličnih razloga češe pedofilija, bolje se posvetite tome da Pahomije više ne sprovodi tu nakaznu praksu zapravo, a ne samo tako da “miriše”.

   Kod njega ništa ne “miriše”, on odavno zaudara po toj monstruoznosti.

   • Odlično! Složili ste se sa mnom, ali ton vam je i dalje arogantan, do tragikomičnosti. Zračenje JESTE bilo abrakadabra dok se nije naučno dokazalo, upravo zato ne žurite mnogo vi sa vašom abrakadabrom.. “moja crkva”? , od besa vas hvata slepilo, rekoh, da crkva i njena hijerarhija mene uopste ne dodiruju, te slobodno možete ukazivati na sve što ne valja u toj strukturi, ali to što, recimo, gomila vasih pljuvanja po mnogim temama nije istina,nije uopšte razlog da ja ćutim. Ako vi smatrate da ste u pravu, pa zašto vas moja reakcija uopšte onda izaziva.Pedofilija nije pojava zbog kojeg se reaguje iz ličnih razloga… a vaše reagovanje na to, sada, na ovaj način, puno govori o vama i o čijem dobru vi mislite. A reagujem prvenstveno kad osetim bahatost i nadobudnost kod individua.

   • markoek says:

    Pazite, jasno mi je da ne razumete nauku, ali nemojte se nepotrebno blamirati – rentgenski zraci nisu bili abrakadabra, zato što je deo naučnog dokazivanja i eksperiment, ali i empirija… proverljiva i ponovljiva empirija. Za te zrake niko nije znao dok nisu naučno detektovani. Istog trenutka, nestaje potreba za abrakadabra pristupom, koji eto čuda, nije ni postojao kod rentgenskih zraka. Obrazovanje ume da bude teško, ali se isplati, verujte.

    Nema besa gospođo, zapravo me uveseljavate pokušajem da se postavite nadmoćno, dok ono što pišete otkriva tragičnu prazninu.

    Osim kvalifikacije da je nešto pljuvanje, niste ni na jedan način demantovali bilo šta što sam napisao, što govori samo o vašem besu i ostrašćenosti… a to Vas zaslepljuje, o kako Vas samo strašno zaslepljuje. Od “Super Veronike” (to Vam je nick, zar ne?), ostaje samo gnevna Vera… ali OK, to je Vaše pravo.

    Vi ste se obratili meni, ne ja Vama. Da tako kažem, došli ste u ovu moju, virtuelnu kućicu, pa je osnovni red da Vam i odgovorim. Nisam ja jurio Vas za mišljenje, Vi ga nudite sami, bez obzira na tragični nedostatak suštine.

    Ako Vi ne biste reagovali na pedofiliju iz ličnih razloga, moram da iskreno žalim decu… ako imate decu.

    Tako da, ako nemate ništa konkretno čime biste opovrgli bilo šta što sam napisao, ostajete na nivou prilično amaterskog abrakadabra nastupa.

    Svako dobro i spustite malo nos, saplesćete se o sopstvene zablude.

 16. Maja says:

  Inteligentni, argumentovani i hrabri tekstovi. Sve čestitke autoru.

 17. Vuk says:

  Tekstovi koje doticni pise pozivaju ni na sta drugo nego na anarhiju. Sreca – pa ostatak ljudske rase nije dovoljno inteligentan da shvati znacaj ovih dubokoumnih tekstova. Sreca – pa omladina nema zivaca da cita ovako dugacke memoare oslikane na belom parcetu papira (monitora). Ako majmun jede banane svi bi trebalo da jedu banane? Mucilo je to naseg autora dugo pa je nasao svrsishodno da svoju rec napise i objavi na internetu, gde bi masa drugih ljudi mogla da komentarise i da uveseljava njegovu umisljenu inteligenciju 🙂 Boli ga glava. Covek treba da popije aspirin, bice mu bolje. Mozda da prestane da gleda televiziju, cita novine i jednostavno izadje napolje. A na kraju krajeva ko je taj Bog?! Zasto pisati Bog velikim slovom i verovati u bilo sta? Verujte u internet narode, kad Vas sagovornik zacuti. Verujte da ste kadri pisati i komentarisati, nemojte cutati. Budite mali blogeri, ili pokusajte biti malo veci ljudi. Nemojte cutati. U tim momentima cutanja krije se Vasa najveca istina. Istina koja izlazi na videlo samo onda kada nekom treba stvarno pomoci… DANAS. U pocetku bese rec…a onda svi pocese da je koriste.

  • markoek says:

   Banane su pune kalijuma, mogli biste povremeno da pojedete poneku. Uzgred, jedu i ljudi i majmuni i štošta drugo, kao i ostale životinje… ništa neobično, ništa strašno.

   Svoje glavobolje ne projektujte na druge, manirom Pere Mitića iz “Davitelja”… samo ispadate smešniji.

   Takođe, ukoliko sami ne pomažete nikome, jako je glupo to da projektujete na druge… mada, to je iapk samo tužno…

 18. Veljko says:

  Pročitao sam ovaj članak i vaše komentare, uvažena gospodo. Ne mogu da se načudim vašoj odbojnost prema crkvi. Kao prvo iz navedenih komentara, bez uvrede, vidi se da vi ne znate šta je Crkva, da Crkva ima jedan veoma dubok smisao. Napadate mitropolita Amfilohija, a ne znate ni sami zašto. Zato što ste negde čuli nešto o Njemu (pišem velikim slovom zato što on to zaslužuje) od ljudi koji ga mrze, samo zato što svedoči istinu i trudi se da sačuva Srbiju. Pravu Srbiju, uvažena gospodo, onakvu Srbiju kakva je bila za vremena svetoga Save, Simeona, velikomučenika kosovskog Lazara. To je prava Srbija, cenjena gospodo, a ne ova danas. Napadate svetitelja Božjeg! Njega koji se usrdno moli i za vas i za vaše porodice! Ako je greh težnja očuvanja prave Srbije, Svetosavlja, svetosavskog hitona, pa na kraju i naše nacionalnosti, onda je najveći grešnik. Zar je kriv zato što ga boli današnje stanje Srbije i stanje Kosova i Metohije? Zar je kriv zato što voli Srbiju i Kosovo? Je l’ kriv zbog toga što kritikuje one koji su pocepali našu Srbiju i doveli u pitanje položaj Kosova i Metohija? Srbija je prošla kroz mnoge nedaće, kroza mnoge ratove, ali je uvek ostala jedinstvena jer je imala po jednog Amfilohija i Atanasija! Imala je ljude koji su brinuli o njoj, kao što danas brine Amfilohije i Atanasije. Ja vas usrdno molim, uvažena gosporo, da se manete kritikovanja Crkve, jer ne znate šta Crkva zapravo jeste. Naime, pročitajte nešto od teološke literature. Sagledajte malo stvari iz raznih uglova. Verujem da tada ne biste napadali mitropolita Amfilohija.

  • markoek says:

   Naime, pročitali smo i podosta teološke literature. Osim što je u smislu činjenica potpuno bezvredna, obiluje i floskulama koje ste i sami ovde nabacali. Sve samo pozivanje na somnambulije, snoviđenja i “što je babi milo”, tako da, nemojte se pozivati na te gluposti.

   Amfilohije, tj. Risto Radović, svetitelj je taman koliko je i Džek Trbosek humanista. Taj čovek je svojim delanjem na tu vašu crkvu, ionako bremenitu anahronizmima, mizoginijom i širenjem mržnje, nakalemio i još mnogo drugih svinjarija, zato što bolje ne može. Svako polazi od mere sopstvene pokvarenosti, pa tako i Risto.

   Što se odbrane Srbije i Kosova tiče, sećam se kako su ga i on i njegova mantijaška bratija branili iz udobnosti svojih vladičanskih dvora, huškajući druge da krvare, dok su se oni bogatili. Tako da, manite me takvih “branitelja” srpstva, koji misle samo na svoj džep, dok od drugih, naivnih i često zbunjenih, prave topovsku hranu.

   Ta njegova “prava Srbija”, teokratska septička jama u kojoj istrebljuje sve one koji se ne uklapaju u njegov poremećeni svetonazor, neće se srećom nikada ostvariti. Poremećena osoba koja bi da spaljuje gej osobe, zato što “ploda ne daju”, a sam se obavezao na celibat, pokazuje zavidnu dozu shizofrenije, koja ga kvalifikuje samo za tapaciranu sobu, a ne za stvaranje države.

   Vaša molba je pročitana i bačena u smeće.

   Prijatno.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s