Dijagnoza bot

computer-geekEra Interneta nam je donela mnogo toga. Među morem novih pojmova i pojava, izdvajaju se botovi. Izvorno, bot je skraćenica za softverskog robota, ili tzv. „inteligentnog softverskog agenta“. Svrha je oponašanje čoveka, bilo da je u pitanju recimo čet komunikacija, ili pak otvaranje Internet naloga i igranje igrica. Bot je vrlo retko nešto pozitivno, kao u slučaju korisničkih servisa gde daje automatizovane odgovore na karakteristične upite korisnika. Uglavnom je u pitanju zlonamerni program, namenjen zbunjivanju sagovornika, ometanju diskusije ili pretrpavanju („spamovanju“) neželjenim sadržajima.

U poslednje dve godine, Srbija nije značajno napredovala informatički, ali je zato prisustvo botova postalo redovna pojava. Kako je Srbija siromašna i bizarna zemlja, u njoj botovi nisu programi koji imitiraju ljude, već su u pitanju ljudi koji oponašaju prosti softver i daju automatizovane, prilično rudimentarne, banalne i neinteligentne odgovore. Granica između pukog oponašanja i jednostavne manifestacije sopstvenog vrhunca skromne inteligencije ipak je upitna. Dakle, u Srbiji je bot osoba koja oponaša program koji oponaša čoveka, odnosno, srpski bot je samo imitacija čoveka.

Od kako je SNS postala vodeća politička partija, a njen lider neprikosnoveni državni Vođa, pojava botova je postala konstanta srpskih medija, koliko god naziv „mediji“ bio korišćen sa značajnom rezervom. Njihov zadatak je da izbacuju šablonske hvalospeve Vođi i da ih masovno „lajkuju“, u stupidnoj zamisli da će to zaista i decidno uticati na javno mnenje. U zemlji u kojoj je poljski WC i dalje češća pojava od bežičnog Interneta, sama zamisao takvog uticaja na javnost je osuđena na propast i podsmeh.

Srbija je siromašna zemlja, a u siromašnim zemljama se zna šta najmanje košta a ostavlja utisak najveće vrednosti – obećanja. Tako je i botovima, toj malenoj bezglavoj vojsci od par stotina kopi-pejstera i kliktaša, obećano sve ono što ni u najluđim snovima nisu mogli da zamisle. U igri su opake nagrade, od vozača šefa računovodstva javnog preduzeća, preko mesta kafe kuvarice u poslušnom mediju, pa sve do izazovne pozicije portira u upravnoj zgradi posrnulog privrednog giganta iz šezdesetih godina prošlog stoleća.

Nisu preterano inteligentni, ali to se od njih ne očekuje. Očekuje se da samo mehanički obavljaju posao za koji je očigledno skuplje bilo platiti prosečnom trinaestogodišnjaku da sklepa odgovarajući softver. Klinac bi to odradio za „Milku“ od 250 grama, a botovi su besplatni. Čak će poneti i sopstveni sendvič koji im je spremila majka kod koje i dalje žive. I ona se sirota nadala da će od ovoga biti nešto, ali je u poslednje vreme digla ruke. Oni posebno netalentovani botovi nemaju čak ni priliku da rade iz stranačkih prostorija. Oni moraju da rade iz svoje sobe, arčeći u potpunosti samo svoje resurse.

Botovi ne biraju mnogo, oni se samo nadaju. Manje su od čoveka a tek nešto više od automata za espreso, samo zato što automat za espreso ne zovete Pera, Toza, Blagica, Milanka, Gavra… uglavnom.

Biti bot podrazumeva i određenu dozu mazohizma. Prosto je nemoguće da čak i neko tako ograničen ne razume da od obećanja neće biti ništa i da će mesto pomoćnika magacionera u propaloj državnoj firmi ostati samo nedosanjani san.

Među njima postoje svojevrsni „kapoi“, nalik na one iz konc-lagera. Njihov posao je da zastrašuju i obećavaju, a da bi disciplina ostala na nivou. Da nagrađuju ne mogu, nemaju čime. Međutim, kako su ti kapoi tek za gotovo beznačajnu nijansu inteligentniji od svojih potčinjenih, iskakanja iz koloseka su redovna pojava. Ne mislim tu na inače nepogrešivo nepismene tirade u slavu Vođe. Mislim na to da im informacije o ionako jadnoj „taktici“ em cure, na radost onih čiji IQ premašuje za bota nedostižnih 80, em da su toliko patetično stereotipni da više nije čak ni zanimljivo.

Najviše čemu se jedan bot može nadati je to da se uz Vođu pojavi na fotošopiranom propagandnom posteru stranke. Uživo nema šanse, jer Vođa nije toliko glup da pušta da mu se opasno blizu približe oni koji se mogu fatalno povrediti i običnom grickalicom za nokte. Čak je i taj poster na dugom, jako dugom štapu, pa botovi tu uobrazilju zadovoljavaju neveštim montažama u MS Paint-u, uzdišući duboko. No, nemojte misliti da oni uzdišu previše za Vođom. Ne, oni pate za svojim snom o uhlebljenju. Vođa je samo paradigma obećanja o tome. Ne interesuje njih ideologija, koje ionako nema u Vođinoj partiji. Sve su to već prežvakane priče koje sa manje ili više patetike rabe sve ostale stranke na političkoj sceni već decenijama.

Ironično, više integriteta od jednog bota ima i prosečni glasač SRS-a, dok je ma koji funkcioner URS-a, SPO-a ili Pokreta socijalista za njih moralna gromada. Više smisla za posao od njih ima i prostitutka sa Kaćke petlje, jer ni nju niko ne može da vaćari na obećanja.

Bot je nestalan i pojavi li se neko ko obećava bolje i više, a pride stekne politički uticaj, preći će kod njega bez reči, vođen pukim samoodržanjem, ili drečavom reklamom druge partije. Svoje hvalospeve o tome da „svaka čast tom-i-tom, ali da je Vođa za samo dve godine uspeo to-i-to“, očas posla će prilagoditi novom poslodavcu kod kog će volontirati na iluzijama. Dok traju obećanja, traje i mazohistička lojalnost bota.

Zato su jadni, u isto vreme vredni žaljenja i prezira.

A od njih su jadniji samo nazovi mediji, koji u sopstvenom podaništvu i ulagivanju Vođi, odbijaju da navalu tog smeća u komentarima filtriraju i sklanjaju.

Ipak treba preživeti, a za istinu koga briga.

Bitan je „lajk“ i da se ne talasa.

Advertisements

About markoek

Otac, suprug, inženjer, istraživač... možda donekle naučnik a odnekle sanjar, često bez jasne podele na ta dva... radoznao i slobodouman, pokatkad ciničan, po meri čoveka sujetan... Srbin i Beograđanin po mestu rođenja, kosmopolita po ubeđenju, anacionalan po opredeljenju... humanista, sekularista, antiteista... čovek
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Dijagnoza bot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s