Onlajn demokratija

freedomInternet, ovakav kakav mi poznajemo, postoji nekih dvadesetak godina. Napredovao je i nadalje napreduje, od siromašnih sajtova sa minimumom informacija sa početka devedesetih, sve do onlajn univerziteta, elektronske administracije, enciklopedija ili pak igranja igrica.

Korisnici su takođe vremenom postajali sve raznovrsniji. Isprva okrenut mahom naučnicima i akademskoj zajednici, danas je Internet poligon za sve generacije i sve slojeve stanovništva. Pristup za koji je danas dovoljan i mobilni telefon, učinio je Internet podrazumevanim delom savremenog života. U nekim zemljama, poput Nemačke, čak je nedavno proglašen jednim od elementarnih ljudskih prava.

Pravila komunikacije na Internetu nisu čvrsto definisana. Menjaju se i prilagođavaju potrebama komunikacije. Samo neka među njima, manje-više su univerzalna. Na primer, ako koristite „Caps Lock“, većina sagovornika će misliti da vičete. Ako kucate predugačke postove na društvenim mrežama, često ćete dobit odgovor „tl;dr“ („too long; didn’t read“). „Smajliji“ se već jako dugo podrazumevaju, a danas su evoluirali do raznovrsnih „emotikonsa“. Upotreba skraćenica je takođe uobičajena, a najveći broj njih su izvorno iz engleskog govornog područja, što je i očekivano.

Forumi, blogovi i društvene mreže, a naročito „Fejsbuk“, donele su pojavu grupa ili stranica, masovnog lajkovanja, deljenja slika, video materijala, tekstova i peticija širokom auditorijumu. U tom brzom, eksplozivnom narastanju, društvene mreže su postale rezervni životi i rezervna prebivališta velikom, možda čak i prevelikom broju ljudi.

Priznajte, kada se upoznate sa nekim, ako se to u stvarnom životu uopšte i desilo, vrlo brzo ćete se „povezati“ na „Fejsbuku“ ili nekoj sličnoj mreži. Danas je to naprosto tako.

Naravno, nisu sva iskustva Internet komunikacije pozitivna. U tom moru grupa i stranica, pojavljuje se gigantski okean korisnika, gde se samo na „Fejsbuk“ mesečno kači oko 1,3 milijardi ljudi. Među svima njima svakako ima onih koji će se sukobljavati između sebe ili sa administracijom tih grupa i stranica.

Uz katkad opravdanu a katkad krajnje dubioznu argumentaciju za razne, beskrajno šarenolike svađe, kao jedan od konačnih, nepogrešivo čestih „argumenata“ ističe se i sledeći – „Imam slobodu da iskažem svoje mišljenje“.

Vidite, nemate.

Internet, odnosno forumi, društvene mreže, blogovi i slična onlajn okupljališta, nisu demokratija. Shvatite to.

Sva ta mesta u virtuelnom svetu imaju svoje administratore, odnosno svojevrsnu upravu. Ta uprava je bog i batina na stranici na kojoj ste. Potezanje prava na iskazivanje mišljenja je na Internetu besmisleno, a dodatno je obesmišljeno time što će se na to često pozivati oni čije korisničko ime je lik iz stripa ili latinski naziv dela flore i faune, a profilna slika je pokupljena iz omiljenog filma, knjige ili eventualno nekog dela omiljenog umetnika.

Budimo iskreni. U stvarnom svetu je to vaše prave na iskazivanje mišljenja kud i kamo sistemski obezbeđeno, ali svakako ne apsolutno. Pa šta onda očekujete od Interneta? Vlast ne mora i uglavnom neće uvažiti vaše pojedinačno mišljenje u stvarnom životu, a očekujete da vas neko tetoši na Internetu? Ma dajte…

Administratori mogu da uklone vaše komentare, pa i vas same sa stranice, iz bilo kog od bezbrojnih razloga. Možda vam je argumentacija loša, možda kršite neko od eventualnih pravila foruma, stranice ili grupe, možda „trolujete“ (namerno izazivanje emotivnih reakcija u svrhu skretanja sa teme) ili „spamujete“ (nabacivanje sadržaja koji zagušuju temu), možda ste samo dosadni ili nervirate administratore, a možda im se samo ne sviđa vaš „nik“ (korisničko ime) ili „avatar“ (profilna slika) koji koristite.

Pomirite se sa tim, to su sve savršeno dopušteni razlozi da budete odstranjeni sa nekog foruma, grupe ili stranice.

Jeste, sve životinje su jednake, ali su neke jednakije.

Jeste, ne vrede sva mišljenja isto.

Jeste, demokratija na Internetu ne postoji.

Živite sa tim ili ugasite svoj nalog. Ne možete tu ništa.

U stvari, možete jednu stvar – napravite i sami svoj forum, stranicu ili grupu, budite administrator, bog i batina, prosvećeni apsolutista ili sumanuti diktator, pa sprovodite demokratiju, diktaturu, anarhiju ili šta god želite.

Sve ono što tom prilikom radite, a nije u suprotnosti sa zvaničnim zakonima (pretnje, pozivanje na nasilje, podvođenje, pedofilija, itd.), mada je i to pod znakom pitanja, dopušteno je.

Divlji Zapad?

Ne, to je samo Internet.

Advertisements

About markoek

Otac, suprug, inženjer, istraživač... možda donekle naučnik a odnekle sanjar, često bez jasne podele na ta dva... radoznao i slobodouman, pokatkad ciničan, po meri čoveka sujetan... Srbin i Beograđanin po mestu rođenja, kosmopolita po ubeđenju, anacionalan po opredeljenju... humanista, sekularista, antiteista... čovek
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s