Krausova zabluda

krauss-maxresdefault

Amerika će na kraju propasti, ne zbog nekakvog rata ili ekonomske krize koja potiče iz ne znam kakvog mešetarenja, nego zbog pukog favorizovanja ili samo tolerancije neznanja.

Nacija u kojoj vrhunski politički predstavnici podržavaju tezu o tome da treba učiti decu obe „verzije“ porekla planete, onu religijsku, po kojoj je stara 6’000 godina i onu naučnu, po kojoj je stara oko 4,5 milijardi godina, a koja je i lako dokaziva i dokazana, ne može napredovati. Nacija u kojoj 50% stanovnika veruje da se Sunce okreće oko Zemlje, a političari neće da im kažu da to nije istina, već ih tetoše, osuđena je na propast. Narod u kom 80% populacije veruje u anđele, a političari sa osmehom govore kako je to važno verovanje, ne mogu napredovati na duge staze.

Kraus i jeste i nije u pravu. U pravu je kada kaže da je potrebno uložiti veći napor u obrazovanju, od strane samih predavača. Ali nažalost, mislim da nije u pravu ako misli da će to pomoći, sve dok država kao takva, ne raskrsti sa podržavanjem i tolerisanjem budalaština.

To je kao da čašom od dva decilitra, pokušavate da napunite kadu u kojoj je odvod otvoren. Koliko god čaša vode da donesete i sipate, one odlaze u nepovrat.

Dokle god predsednici, u XXI veku smatraju da ih je na to mesto postavio Bog, dokle god misle da vode „svete ratove“ i dokle god se u najvišim političkim telima podržavaju neutemeljene hipoteze o svetu, njegovom nastanku i prirodi, ta zemlja je na putu propasti.

Tehnološki i tehnički napredak, ne može beskonačno postojati u istoj ravni sa sujeverjem, promocijom neznanja i nametanjem mitova. Jedno od ta dva mora da se skloni. U racionalnijim društvima, Prosvetiteljstvo je stvari postavilo na pravi kolosek. U onim moćnim, ali iracionalnim, mitovi se guraju da zauzmu istu stepenicu sa razumom, preteći da izguraju razum potpuno.

Samozadovoljnost i samodovoljnost imaju rok trajanja. Sve velike svetske imperije, kroz istoriju, dokaz su tome. Pre ili kasnije, sve one su skrenule ka dekadenciji i propasti, nesvesne toga da su se prenaduvale. Danas se menjaju tehnike, ali principi ostaju.

„Founding fathers“ se ne prevrću u grobovima, oni se vrte u centrifugi.

Advertisements

About markoek

Otac, suprug, inženjer, istraživač... možda donekle naučnik a odnekle sanjar, često bez jasne podele na ta dva... radoznao i slobodouman, pokatkad ciničan, po meri čoveka sujetan... Srbin i Beograđanin po mestu rođenja, kosmopolita po ubeđenju, anacionalan po opredeljenju... humanista, sekularista, antiteista... čovek
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s